Saharas mange Ansigter, Algeriet

Sahara

Saharas mange ansigter beskriver Saharaørkenen med dens smukke klippeskulpturer, klippemalerier og helleristninger, som giver et billede af de mennesker, der har levet her for tusinder af år siden. Bogen fortæller, hvordan Saharaørkenen opstod og langsomt blev omdannet fra frugtbart område til Savanne og ørken. Dernæst følger en skildring af de mennesker, der lever og bor i området, og hvordan de opretholder livet og tjener til de daglige fornødenheder. Man får indblik i deres husdyrhold, og hvordan de skaffer føde til dyrene. 

Algeriet

Algerietdelen beskriver landets mange op- og nedture og dets turbulente tilværelse fra 200 år før vor tidsregning til vore dage. Man kan i dag se de mange smukke levn fra f. eks. romer- tiden. Landet har været plaget af utallige krige og besættelser, bl. a Frankrigs besættelse af landet, samt deres frihedskrig og borgerkrig.
Der er museer og mindesmærker for dem.

Grønland i Midnatssol

Grønland i Midnatssol er delt op i Kangerlussuaq /Søndre Strømfjord og Ilulissat/Jakobshavn.

Kangerlussuaq/Søndre Strømfjord giver en historisk beskrivelse og forklarer, hvorfor den blev amerikansk militærbase i 1941 som følge af Anden Verdenskrig.

Bogen fortæller basens historie og de mange problemer, der var i flyvningens barndom. Man følger basens forløb til vore dage og overgivelse af den til Danmark i 1992.

Derefter følger en beskrivelse af Grønlands udvikling og selvstændighed.

Afsnittet slutter af med en rundtur i byen, og hvad der var den civile del og den militære.

Endelig er der en tur til Indlandsisen, hvor man ser et flyvrag, søer, fjelde, rener, polarræve, en gletsjer og til slut indlandsisen.

Afsnittet er krydret med små pudsige fortællinger.

 

I Ilulissat/Jakobshavn får man en lille forhistorie og en vandring igennem byen, hvor guiden beretter om byen, dens historie og om livet i den.

Forfædrene, der var inuitter, beskrives. Man ser deres boplads, og hvordan de har boet, da der er en model af deres hytter ved museet.

De levede i en beskyttet dal, hvor man i dag kan gå ad en planke til havet, hvor isbjergene tårner sig op.

Derefter er der en beskrivelse af grønlandske slædehunde og deres liv som arbejdshunde. I dag bliver hundene også brugt til hundeslædekørsel med turister.

Det er en stor oplevelse at sejle ud mellem isbjergene, der tårner sig op på alle sider af båden. Her får man en forklaring på, hvor isbjergene kommer fra.

Om søndagen er der grønlandsk gudstjeneste, hvor der ofte er barnedåb, så folk kommer i deres farverige nationaldragter.

Turen byder på kaffemik i et grønlandsk hjem, hvor værten fortæller om kaffemikken, dens historie og tradition, foruden om livet i Grønland.

Byen har to museer, som skildres.

Bogen slutter med at berette om byens kendte personer.

 

Usbekistan med Ørkenens Louvre

Usbekistan er et muslimsk land i Centralasien. Det lå på den gamle silkerute eller rettere silkeruter fra Østen til Europa og havde en blomstrende industri.

De har haft store hærførere, der har bygget prægtige fæstningsbyer, storslåede, flotte moskeer og Koranskoler, som man kan besøge i dag.

Landet har produceret anselige videnskabsmænd som matematikere og astronomer.

Det har en blomstrende kunsthåndværkerindustri som håndknyttede tæpper i de gamle smukke mønstre og broderede ting, der er meget specielt for området.

De er eminente kunstnere indenfor musik, dans og sang m.v.

De har kæmpe basarer, hvor man kan købe alt.

Landet er rigt på naturresurser som olie, gas og bomuld.

De var tidligere under Sovjetunionen og deltog i verdenskrigene, hvor mange unge mænd blev dræbt, så der er overskud af kvinder, som har skabt deres egen tilværelse som selverhvervende.

Både mænd og kvinder har gode uddannelser og arbejder indenfor alle felter.

På grund af verdenskrigene flygtede en utal af europæer, specielt østeuropæere til landet, så befolkningstallet nærmest fordoblede. De er blevet i landet og er i dag velfungerende borgere, der bidrager til landets økonomiske vækst.

Alle har 12 års skolegang, hvor det deler sig til enten en akademisk uddannelse eller en erhvervsuddannelse.

De lærer adskillelige sprog f. eks. usbekisk, russisk, engelsk, tysk osv.

Landet er i dag sekssproget, hvor der udkommer aviser og blade på de samme seks sprog.

De har mange sportsgrene, som stammer fra de gamle traditioner, men også mere nye og vestlige.

Fås som papirbog og e-bog

 

Fascinerende Peru

Fascinerende Peru er en rundtur i landet fra de høje Andesbjerge i vest til jungleområdet i øst mod Bolivia.
   Beskrivelse går fra Inkaerne og deres rige til vore dages Peru.
   Bogen beretter om Inkaernes vaner, tro, legender, religion, naturlæger og spåmænd. Den fortæller, hvordan de byggede deres huse, så de var jordskælvssikrede, om deres prægtige templer, der i mange tilfælde var dækket af guld.
   Den afbilleder sivøerne i Titicacasøen i 4000 meter højde, og hvordan folk bygger dem og lever der og om legenderne om søens opståen.
   Cusco var inkaernes hovedstad med de prægtige templer og den imponerende katedral, der blev opført af de kristne.
   Højdepunktet er Machu Picchu inkaernes hellige by, hvor man får et billede af byen, og dens utilgængelighed for Inkaernes fjender.
   Endelig giver bogen en beskrivelse af vore dages Peru og indbyggernes liv og levned.

Fås som papirbog og e-bog

Frodige Vulkanske Azorer

Azorerne er ni vulkanske øer, som ligger midt i Atlanterhavet, hvor jordpladerne støder sammen og forårsager de store naturkatastrofer.
    Her oplever man grønne, frodige vulkaner, vulkankegler, vulkansøer og sprækker i jorden, hvor kogende vand og gasser vælder op. 
    Bogen giver en beskrivelse af de forskellige typer vulkanudbrud, varme kilder, jordskælv og cozido huller, hvor man koger gryder med mad ved hjælp af varmen fra jordens indre.
    Endelig skildrer bogen øboernes levevis,  sociale og arbejdsmæssige forhold.

Fås som papirbog og e-bog

Vietnam rundt med kaffefarmer

Vietnam rundt med kaffefarmer er en tur fra nord til syd med en vietnameser, der har fået sin uddannelse i Danmark og er dansktalende.  Han er nu vendt tilbage til sit fædreland, hvor han har købt en kaffefarm og samtidig er rejseleder for danske turister.  Turene er præget af hans nationalitet og ønske om at præsentere sit hjemland på bedst mulig måde.  Bogen fortæller om landets historie, de mange krige, og hvorfor de begyndte. Den beretter videre om Ha Long bugten med de flydende landsbyer, ”Den forbudte By” i Hue, handelsbyen Hoi An og fortsætter til Mekong deltaet med de flydende markeder samt et besøg i Cu Chi tunnelerne. Endvidere er der en beskrivelse af, hvordan de fremstiller perler og silkestoffer. 

Fås som papirbog og e-bog

Safari. Sydafrika, Swaziland og Lesotho

Safari handler om de store naturparker, hvorfor de opstod og deres historie, samt om de vilde dyrs hårde liv og færden på savannerne enten som byttedyr eller jæge-re.
En farm har reddet dyr, der ikke kunne klare sig i naturen og har givet dem et nyt liv.
I havet omkring Sydafrika lever havpattedyr, hvor bogen beretter om deres liv og deres problemer. Til sidst er der en strudsefarm, som opdrætter strudse, hvor bogen fortæller om farmen og strudsene.
Imellem parker og savanner giver bogen en beskrivelse af apartheid og forholdet mellem sorte og hvide, og de sortes kamp for uddannelse og et bedre liv og hvad der skete, som fik de hele til at eksplodere.
Samtidig var der opgør og krig mellem boerne og englænderne. Her gengives forløbet.
I Sydafrika ligger to små kongeriger Swaziland og Lesotho, som hver får en beretning om befolkningens og kongernes liv, hvor kongerne lever i luksus og be-folkningen i fattigdom. Derfor immigrerer mange til Sydafrika for at tjene penge, som de sender hjem til deres familier.
Til sidst fortæller bogen om vinlandet, og hvordan det opstod, og om Cape Towns grundlægning og store betydning for de første skibe, som sejlede til Indien og Fjernøsten.